čtvrtek 11. srpna 2011

Milford Sound Road



19.3 byl krásný slunečný den, na Fiordland velmi výjimečný! Cesta k Milford Sound je  119 km dlouhá a je zážitek jenom po ní jet (ono se toho po ní moc jinýho ani nedá :-). Ještě před 20 lety tudy vedla jen uzoučká, prašná cesta, ale vše se změnilo, když byl Milford track prohlášen za „nejkrásnější túru na světě“ a projížďky lodí v Milfordské úžině nejvyhledávanější novozélandskou turistickou atrakcí. Rozhodli jsme se pro několik zastávek mezi Te Anau a „vesničkou“ Milford Sound , takže tam dojedeme až za 2 dny… Úspěšně jsme se vyhnuli autobusům s turisty, kterých míří po této klikaté a místy úzké cestě nespočet ráno tam a po obědě zase zpátky. Takže se nestává, že by se dva autobusy míjeli v protisměru, což by mohl být problém…   



První zastávka byla kraťoučká u tzv. Mirror lakes, kde se opravdu všechno odráželo. A dokonce i Marťas našel informační cedulku, která byla schválně napsaná obráceně, aby se až odraz ve vodní hladině dal přečíst normálně :-) 

Mirror Lakes

Projížděli jsme údolím, jak jinak než vyrytým ledovcem v době dávno minulé. Zvláštní pocit… Údolí široké se strmými horami na stranách a uprostřed dokonale rovná planina s vlasatou travou a řekou. Jo a plus silnice a my :-) 



Další procházka byla k jezeru Marian. Dohromady 3 hodiny chůze podél prudké řeky, prudkým kopcem. Překonávali jsme také několik míst, kde se utrhlo kus země a ta se šoupla kus dolu údolím. Vůbec jsme si nechtěli představovat, jaký to musel být rachot, když se tolik hmoty řítí dolů a bere všechno sebou. Takové sesuvy tady ale nikoho nepřekvapí, jsou na denním pořádku. Odměnou bylo krásně barevné jezero, obklopené horami s ledovci. 

Marian Lake




Bohužel slunce bylo zrovna přímo proti nám, a tak se nedalo fotit jinak než proti němu. Jezero se totiž obejít nedá. Večer jedeme zaparkovat před Gertrude Saddle, kam se vydáme zítra. Jsme přesně před Homer Tunel a vidíme Keáka, jak sedí na ceduli před tunelem. Jakoby tam hlídkoval, kdo projíždí :-) Vaříme a mrzneme v autě…v noci asi -4°C. Jakby ne, jsme pěkně vysoko a ledy na skalách kolem nás jsou téměř nadosah. Slunce se z údolí stahuje rychle, ale ještě dlouho vidíme osvícená úbočí :-)




Nespočet dalších skvělých obrázků, které by bylo hříchem nespatřit naleznete překvapivě pomocí odkazu níže :) :
https://picasaweb.google.com/108228481451089582099/MilfordSoundRoad

1 komentář:

  1. Ahoj Martine a Anežko, tak jak vás trápí zima? Snad už budete mít brzy jaro, krásné novozélandské. Takže ve Fjordlandu....paráda! Těšim se na další foto...
    ZD

    OdpovědětVymazat