pondělí 22. srpna 2011

Gertrude saddle


20.3 byl náš budík nastaven na 8:30, ale protože venku téměř padal sníh (na kopcích napadlo asi půl metru), rozhodli jsme ještě chvíli počkat, než vyleze sluníčko. To se stalo kolem 10té a my překotně začali balit a vyrážet. Cesta je doporučována jen velmi zkušeným turistům se schopností hledání cest v terénu… Neboli informace, že cesta nebude značena po celé délce. Takže si Anežka oblékla své nejturističtější šaty a během půl hoďky jsme předešli všechny hypermoderně vybavené Japonce, Australany i Němce. Značení skutečně chybělo, ale pěšinka se dala celkem snadno určit. 



Cesta byla nádherná, hlubokým údolím, pak podél vodopádů, jezer a nakonec po ledovcem oškrábaných oblých skalách. Nahoře byl úžasný výhled do údolí Milfordské úžiny. Dál trasa vedla přes ledovec nahoru a bůhví kam dál. Podstatné pro nás bylo, že jsme bez maček dál pokračovat nemohli, a tak jsme seděli nad propastí údolí a před sebou měli jeden z nejúžasnějších pohledů vůbec. Údolí do tvaru “U“ jsme si už zvykli neopěvovat, ale zde jsme byli na začátku takového údolí a to bylo něco. Při sváče se na nás přišel podívat maličký ptáček Rock Vren, jehož spatření jsme později nahlásili DOCákům a přispěli tak jakémusi pozorování :-) 







Nejenže jsme měli parádní výhled, ale hřálo nás sluníčko, a tak se Marťasovi vůbec nechtělo zpátky. Bavilo nás pozorovat letadla, která prolétala nad průsmykem do údolí blízko nás. Všechna měla nepochybně na palubě turisty. Vyhlídkové lety nad Milfordskou úžinou jsou totiž vyhledávanou atrakcí. Během půl hodiny jsme viděli asi dvacetkrát to stejné letadlo…



 Jenže sluníčko rychle utíkalo z údolí pod námi, a tak nezbylo, než se začít navracet. Cestou zpět jsme potkali pár, který jsme předběhli cestou tam a nyní jsme je předběhli zase. Chudák paní se nevyškrábala, a tak neviděla to co my… 



I když jsme navštívili Pupu Spring s údajně nejčistší vodou na NZ, tady jsme objevili něco snad ještě lepšího… Nejúžasněji zbarvenou vodu, co jsme kdy viděli. Nejen čistá, jako všude tady, ale nádherně modrá a průsvitná, že se na dně dělala duha od vlnek na hladině. Tomu jsme prostě nemohli odolat a vykoupali se v křišťálové a velmi ledové tůňce. 



A protože se zase začínalo ochlazovat skočili jsme do auta a vyrazili jsme skrz Homer tunel až k The chasm, propasti s vykotlanými kameny. 



Kolem sedmé večerní hodiny jsme přijeli do vesničky Milford Sound a stihli si užít krásný západ slunce nad Mitre Peak. 



Obhlédli jsme ještě vesničku… Nikde nic, akorát pár hnusných baráků s jednou restaurací a pumpou. Na konci silnice obrovský terminál a megaparkoviště pro autobusy. Vypadalo to jako letiště a ten hnus korunovalo to, že jsme tam byli úplně sami. Opravdu zvláštní pocit. Nejvíce ze všeho se Marťasovi chtělo nasednout do auta a odjet pryč. Jenže Anežka ho přemluvila, že pojedeme až ráno. Tak jsme „nenápadně“ zaparkovali a dělali, že v autě nikdo nespí, jako asi deset dalších aut :-)





 
 A další a další a další a další fotky na:

https://picasaweb.google.com/108228481451089582099/GertrudeSaddle


1 komentář:

  1. Čau Kiwáci!
    To je fakt neuvěřitelný, úplně mi oprašujete vzpomínky - todle sedlo Gertrůdy sme totiž taky dali a bylo to jak popisujete - úžesný výhled až k moři! A ještě si vybavuju takový velký bílý žíly v té mohutné skále, jak se po ní šlo a papoušky Kea na začátku Houmr tunelu. My jsme teda lovili zvířata a tak sme nakonec vyplázli nechutný dolary za loďku a jeli tím fjordem k moři. Ale nelitovali sme, úžasné vodopády z blízka a mufiny v ceně :) a hlavně delfíni s mládětem na dosah přídě...a ruky...!
    Takže přeju šťastnou cestu zpět a fakt se těším na vyprávění!
    ZD
    P.S. jo a ještě - na Zélandu je sice každý fotograf dobrý, protože tam jiné fotky než dobré dělat asi ani nejde, ale vy je máte fakt takové nápadité.

    OdpovědětVymazat