sobota 2. července 2011

Sugar Loaf




3.3 2011 Jsme se ještě zvládli přesunout přes Wanaku, Queenstown a Glenorchy až k výchozímu bodu na Routebourn Track (great walk) – který ale nejdeme, už jenom proto, že není okružní a cesta autem zpátky na začátek 40km dlouhé trasy je asi 150 kilometrů dlouhá. Rozhodli jsme se pro jinou trasu, s chatou zdarma, bez davů lidí a se stejnými výhledy – Sugar Loaf Pass.



Náš plán byl jít kolečko po směru hodinových ručiček, ale posléze jsme se (nechtěně) vydali proti směru hodinek.

4.3 rychle balíme a začínáme hledat cestu…to se nám nepodařilo, vracíme se k autu a vzhledem k tomu, že trasa je okružní hledáme druhý konec – to se nám nakonec podařilo :-)


Na chatu Rockburn bychom měli jít dvě hodiny. Nakonec jsme to šli 5 a to BAŽINOU!!! Jednou jsme se dokonce ztratili. Minuli jsme jezero Sylvan a taky skupinku deseti důchodců, kteří si zaplatili výlet s průvodcem. Měli všichni stejné bundy, které jim byly zapůjčeny a průvodce měl na zádech obrovský batoh s jejich svačinkami :-) Chata je opravdu zadarmo – a podle toho vypadá…papundeklová, s jedním malým okýnkem, téměř spadlá, smradlavá. Rozhodli jsme se spát raději venku v našem stanu.

Interier chaty "basic"

Později se u nás zjevili lovci. Trochu jsme se polekali při pohledu na jejich zbraně a rázem nám připadalo chození ve zdejších lesích méně bezpečné. Před pár týdny tu totiž jeden podobný mladík zastřelil paní, která si čistila zuby u řeky nedaleko kempu. Jako správní kiváci nemohli mít na sobě nic jiného než kombinaci kraťásků s návlekama. Sravdovní bylo, že každý kousek jejich oděvu měl výšivku jelena :) Večer šel Martin zkusit ještě chytit nějakou rybu, ale kromě pár pěkných pohledů na údolí a pěkného kamínku nenalezl nic. V údolí navíc foukal vítr tak studený, a tak moc, že byl rád, že ho to neodfouklo :) … Anežku mezitím navštívili ve stanu lovci a oznámili, že v noci má být velká bouře, takže máme zvážit spaní ve stanu. Počasí tady dost prožívají nejen lovci. Předpovědi je v televizi věnována značná část vysílacího času a nesmí chybět ani číselné údaje o bodu mrznutí, rosném bodu, okluzní frontě apod. Všichni si tyto informace pamatují a přesně ví, v kterou hodinu a minutu právě na jejich zahrádku spadne první kapka deště. Nakonec jsme dali na jejich radu a přesunuli se do chatky. Ta v noci a při zapáleném krbu už nebyla tak hrozná…V noci opravdu lilo – a to i střechou, díra však nebyla nad palandami…:-)

5.3 jsme se probudili (chatka nespadla) a vyrazili kolem 10 směr sedlo…cesta asi 4km nám opět trvala 4 hodiny. Martin po 10ti minutách rezignoval na suché sandále, brodili jsme se bažinami, přeskakovali vodopády, přelézali spadlé stromy a přitom všem jsme se plazili do kopce kopcovatýho. Rozdíl mezi úpravou Great Walks a ostatními trasami je propastný. Zatímco stezky na great walks jsou budovány bagry a štěrk na ně je shazován vrtulníky, méně populární stezky se nechávají být a DOCák s motorovkou tady neprojde jak je uherský rok dlouhý.


Turistické značení na NZ - plastový trojúhelník se dvěma...

... až sedmi hřebíky, ukotvený ve stromu :(
Při obědu se na nás přišel podívat jeden divoký Keák (neloudil dobroty). Nakonec jsme se přece jenom vyšplhali do sedla. Byl odsud parádní výhled na zasněžené kopce všude okolo, na řeku, jak meandruje v širokém korytě plném štěrku, a taky to tam bylo jedno velké rašeliniště. Brodili jsme se bahnem i do půl lýtek a v duchu vzývali ducha povalových chodníků. Ten nás ale nevyslyšel a my se museli bahnit až na konec.


Rašelinová lázeň před kterou není úniku :)


Zatímco cestou nahoru jsme šplhali svahem severním, tedy (na jižní polokouli) více slunným, dolů jsme procházeli svahem jižním, tedy více neslunným. Bylo tam hodně mechu všude na stromech a i na zemi. Potkali jsme dědečka hříbečka a čím blíže jsme byli u parkoviště, tím byla cesta širší a upravenější.

dědeček hříbeček
dědečka hříbečka

A mnohé další neopomenutelné obrázky na picasa:

https://picasaweb.google.com/danicek.martin/SugarLoaf

Žádné komentáře:

Okomentovat