29.4. Vaříme čaj na silnici, kde jsme přespali a vyrážíme
směrem k obydlí Jeremy a Rose –
máme to jen 6 min. Dva místní psi nás přivítali. Rose nás hned ubytovala
v krásném světlém pokojíku, se vším co potřebujeme. V rychlosti se
nastěhujeme a jdeme na prohlídku domu – který je velký, nový, zdi jsou ze slámy. Vespod jsou garáže, sklady
a dílny, prádelna a v horním patře (podkroví) se bydlí. Celý pozemek našich
hostitelů zabírá několik hektarů a jeho součástí jsou vinice, plantáž pivoněk a
samozřejmě zahrada (která má rozměry vinice…) Před domem je velké umělé
jezírko, nechybí samozřejmě ani bazén a spousta dalších nezbytných atributů
novozélandského sídla. Náš pokojík je součástí stodoly – ta je ale také
extrémně čistá a nová. Všude je uklizeno a čisto.
![]() |
Vpravo dům ze slámy a vlevo stodola |
Stodola v popředí a napravo naše okýnko a dveře na zahradu |
![]() |
umělé jezírko s umělým ostrůvkem za domem |
Naším prvním úkolem woofingu
je shrabování listí a řezání živých plotů, kterých je tu nepočítaně… K obědu jsme dostali vyhlášené Jeremyho
burgery. Martin snědl tři a to náš domácí pár naprosto odrovnalo. Normální je,
že chlap sní jeden :-) Po obědě se jdeme asi po půl roce dívat na televizi –
náš pokojík disponuje i videem a filmem Mandolína cp. Corelliho. DVD přehrávač
funguje napůl a vydává hlasitý zvuk, to ale naši radost z kulturního zážitku
nekazí :-) K večeři jsme prý dostali Stroganov s rýží a k tomu 2
láhve vína – jak jsme později zjistili – klasickou večerní dávku :) Povídáme o
veterinářích a zahradních architektech…o dvou nejuznávanějších profesích na NZ…
výhled z našeho pokojíku |
výhled našich hostitelů |
30.4. Snídaně je naplánovaná na 8.00. Pak jdeme pracovat do
vinice – zasíťováváme poslední víno. Zvláštním rysem kiváků, kteří zadávájí
práci je, že jednoduše neřeknou: ty jdi tam a udělej tohle. Vše začíná hodinovou
přednáškou o víně, pěstování, odrůdách, všech činnostech, které jsou potřeba
v průběhu roku udělat. A pak najednou všichni zmizí a člověk se prostě
musí chytit a nějak pochopit, co by vlastně bylo nejlepší dělat. Po dvou
hodinách síťaření jdeme na pivoňky.
![]() |
vinice za barákem a ňáký hnusný hory |
Pivoněk tu mají manželé asi 15 dlouhých
řad. Na konci listopadu (pro nás zhruba květen) se začínají pivoňky stříhat a
exportovat do USA a Japonska. Samozřejmě
produkce manželů by Ameriku nezachránila, proto existuje na Novém Zélandu něco
jako sdružení pivoňkářů, kteří jsou velmi přísně kontrolováni (každý stonek
pivoňky se kontroluje, zda-li na něm není jakýkoliv škůdce, stvoly musí mít
určitou délku, květy určitou velikost a barvu atd atd…). Bohužel v dubnu
už se rostliny pouze likvidují. K večeři jsme si užili úžasné curry kuře
společně s kompletní přednáškou o pivoňkách… K tomu samozřejmě i
několik dalších historek.
pivoňkové pole |
Nejzajímavější byla ta, kdy nám Rose a Jeremy
vyprávěli, jak jim nad údolím minulý rok létalo neustále několik dní 56 helikoptér.
Nejednalo se o žádnou mobilizaci, ale jednoduše o „zahřívání“ vinic.
Helikoptéry jimž skončila turistická sezóna totiž vířili v údolí teplý
vzduch a tím ho promíchávali se
studeným, který ohrožoval kvetoucí vinnou révu…Nyní si většina vinařů pořídila větráky, které promíchávají vzduch místo helikoptér. Další metodou bylo topení v kamínkách
na naftu. Ty jsme už viděli u Davida v Hastings. To nám ještě přišlo
celkem pochopitelné, že si někdo chce zatopit ve skleníku. Ale že tím jsou
schopní kiváci topit i na poli… To by nás nenapadlo.. Ač se nám to může zdát
neuvěřitelné, později jsme zjistili, že to je běžná praxe (Na Zélandu tedy
určitě! :))
kamínka na naftu, aby nám réva nepomrzla |
vážně je tam dávaj - do řádku mezi kytky a topí celou noc... |
nástupce vrtulníku - větrák |
1.5. Ráno se budíme už v 6.30 – zjistili jsme, že
v posteli se člověk nějak rychleji vyspí, nežli v autě :) Martin
k snídani zkouší tousty s pomerančovou marmeládou – ta je ale pěkně
hnusná – je totiž z pom. kůry… Říct jsme to ale nemohli, protože oni jí
mají jako pochoutku a chtěli nás tím uctít, jako návštěvu. Celé dopoledne
pivoňkujeme a protože A+M jsou rychlejší než R+J, jsou naši zaměstnavatelé
spokojení , propouští nás už ve 13.00 a hned „vaří“ oběd – chicken burger. Po
večeři dlouho vykládáme o všem možném. Rose a Jeremy si oblíbili Čechy a my jen
potvrzujeme dobré míněné o Češích tady na NZ… :) Dovídáme se, že nás chtěli na
výpomoc hlavně proto, že jsme z Čech.
2.5 Naše žaludky nejsou zvyklé na tak rozmanitou stravu…tak
nám není moc dobře – naštěstí začalo pršet a my nemusíme nic dělat… Flákáme se
a jde nám to dobře. Ty jejich obědy jsou ale strašný. Burger s rozmočenou houskou,
nebo sandvich. Člověk má hlad, ale při představě místního oběda se chce říct
jediné – blé. Naopak večeře je normální jídlo. Jeremy si vždycky dá hodně
záležet. Nahřeje talíře v troubě, pěkně prostře a nezapomene se několikrát
významně pochválit, jak to je dobrý. Většinou mu musíme dát za pravdu.
příprava večeře pro nás :-) |
3.5. Pivoňkujeme jako o život. Na „návštěvu“ přijela
kontrola organické vinice, a tak jsme na plantáži opuštění… Kontrola proběhla
v pořádku a my slíbili, že večeři uvaříme tentokrát my. Vytáhli jsme
osvědčené trumfy – čočku na kyselo, česnečku, smažák a bramboráčky… Sklízíme
úspěch a naši hostitelé mají nejspíš pocit, že Čechy jsou země zaslíbená :-)
Marťas řídí i auto |
4.5. Prší a proto máme náhradní program – rozmrazujeme
mrazáky. Důsledkem toho, že většina novozélanďanů bydlí na samotě, (uprostřed
svých nekonečných hektarů vinic, pastvin, sadů…) často desítky kilometrů do
nejbližšího města je, že mají až tři truhlicovité mrazáky plné jídla… Práci,
která ani není moc potřeba a byla by hotová za půl hoďky děláme hodiny dvě.
Rose jako všichni kiváci není moc praktická, to nám ale vůbec neva:-)
5.5. Dopoledne strávené pivoňkami, k obědu burgry
(začínají nám trošku lézt krkem). Prohlížíme knížku o novozélandských zahradách
– jsou jako všechno tady – velmi anglické… Po obědě se vydáváme do Blenheimu,
abychom koupili nějaké dárky na rozloučenou. Před večeří skypujem do Roztok –
po půl roce! Poté si vychutnáváme nejjemnější skopové, co jsme kdy jedli!
6.5. Opět pivoňkujeme…zjistili jsme, že různé kovové
dekorace, které jsou na pozemku vznikly z vyřazených sudů. Dubové,
vypalované sudy se sem dováží z Francie – a používají se jen 3 roky, dokud
uvolňují aroma. Pak se vyřazují a putují na květináče… (jeden takový sud
vychází na 1800 NZD – tzn. asi 26 000
Kč). Tudíž se vytrácí Marťasova představa o starobylých dřevěných sudech, ve
kterých zraje víno již desetiletí. Prostě tři roky a dost, dovezou se nové. Inu
typický příklad kiváckého konzumního způsobu hospodaření.
7.5. Prší celý den a my si užíváme filmového dne – koukáme
na Whale Rider – Krásný novozélandský film. Burgry k obědu už nás ničí…
V novinách jsme se dočetli, že v oblasti, kde jsme sbírali jahody
jsou v důsledku dešťů velké sesuvy půdy (v jednom případě 400 hektarů
pastvin skončilo v moři!!!) V Napieru bahnité laviny strhly 26 domů a
jinde zase 500 ovcí uplavalo do moře… Většina obou novozélandských ostrovů
je odlesněná – bez jediného stromu nebo remízu na pastvině – a sesuvy půdy jsou
jen logický důsledek. Intenzivní zemědělství tu funguje jen relativně krátkou
dobu – a kiváci jsou zvyklí těžit maximum, co jim příroda přináší. Ochrana
přírodních zdrojů jim rozhodně není vlastní.
8.5. Naposledy jsme se probudili u Rose a Jeremyho.
Chviličku to vypadalo, že by nás nechali u sebe déle, ale z toho bohužel sešlo.
Uklidili jsme náš pokojík i koupelnu, sbalili se a vyrazili na cestu – do
Blenheimu – hledat práci, nebo další woofing – nebo oboje?
Několik málo dalších obrázků je k nalezení zde:
https://picasaweb.google.com/108228481451089582099/RoseAJeremy?authkey=Gv1sRgCID0nfm51MuQSw
Žádné komentáře:
Okomentovat